Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC275Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık2+2+035

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Yemek stilistliği ve fotoğrafçılığına ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Öğrencileri profesyonel fotoğrafçılık deneyimlerinde yaratıcılıklarının geliştirilmesi ve sektörde aktif çekim yapabilecek donanıma sahip olması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği Yiyecek-içeceklerin fotoğraflanmasında uygun açılarla perspektif oluşturmak, görsel estetik, yiyecek-içecek fotoğraflarının kullanım alanları, fotoğrafın tanımı, ışık, renk, yemek fotoğrafçılığında kompozisyon, fotoğraf düzenlemek ve portfolyo oluşturmak.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, sunum, uygulama
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. Tuğçe CEBECİ
Dersi Verenler Tanımsız Tuba ÖZGÜLER ÖZÇAKMAK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Nicole Young, Food Photography: From Snapshots to Great Shots Peachpit Press, 2011. Hobday, C. Food Presentation Secrets, Firefly Books, 2010. Bellingham,Jean Ann Bybee, Food Styling for Photographers, 2008. Sabit Kalfagil, Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, 2014.
Nicole Young, Food Photography: From Snapshots to Great Shots Peachpit Press, 2011.

Hobday, C. Food Presentation Secrets, Firefly Books, 2010.

Bellingham,Jean Ann Bybee, Food Styling for Photographers, 2008.

Sabit Kalfagil, Fotoğrafın Yapısal Öğeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon, 2014.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %60
Alan Bilgisi %40

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 30
Ödev 1 % 30
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 40
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Ödevler 10 2 20
Ara Sınavlar 1 5 5
Uygulama 8 2 16
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 5 140

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yemek ve prop stilistliği konularında bilgi ve beceriye sahip olabilme
2 Temel fotoğrafçılığa yönelik ekipmanları kullanabilme
3 Dijital ortamda fotoğraf düzenleme kurallarına hakim olma ve uygulayabilme
4 Yemek fotoğrafçılığına yönelik çalışma alanında yer alabilme


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yemek Fotoğrafçılığı için 'Temel Fotoğrafçılık'
2 Temel Yemek Fotoğrafçılığı
3 Temel Ekipman Bilgisi ve Seçimi
4 Yemek Fotoğrafçılığı için Malzeme Bilgisi
5 Prop Seçimi ve Kullanımı
6 Kompozisyon Teorileri ve Çekim Uygulamaları
7 Temel Styling ve Çekim Uygulamaları
8 ARA SINAV
9 Perspektif Odaklı Çekim Uygulamaları
10 Açı Odaklı Çekim Uygulamaları
11 Çekim Formatları ve Modları
12 Photoshop ile Fotoğraf Düzenleme
13 Portfolyo Oluşturma
14 Sosyal Medya Hesapları Yönetimi ve Algoritma İnceleme
15 Bütçe Belirleme ve Müşteri İlişkileri


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 2 3 3 4 3 2 3 3 3 3 4
Ö1 5 2 4 2 4 3 2 3 2 2 3 5
Ö2 3 2 2 2 2 2 2 2 2 4 2 3
Ö3 3 2 4 2 4 4 2 2 4 3 3 3
Ö4 4 3 2 4 4 4 2 3 4 3 5 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=239383&curProgID=5609&lang=tr