Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ASC287Gıda Coğrafyası2+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı Aşçılık
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Temel gıda maddelerinin tanınması ve bu gıda maddelerinin üretimden tüketim aşamasına kadar ki süreçlerini kavraması, coğrafi bölgelerde hangi gıdaların yetiştirilmesine elverişli olduğu, mevsimine uygun olarak gıdaların yetiştirilme zamanlarını, coğrafi işaretleri ürünlerin önemi gibi temel konular hakkında bilgilendirme amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Toprakta yetişen ürünlerin sınıflandırılması, tahıllar, baklagiller, sebze ve meyve çeşitleri, su ürünleri, besin değerleri ve özellikleri, coğrafi işaretli ürünler konuları aktarılmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Sunum, Gösterim
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Huriye ZAFERA
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Akkor, Ömür (2021), Türkiye Gastronomi Atlası, Ketebe Yayınları.
Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Akkor, Ömür (2021), Türkiye Gastronomi Atlası, Ketebe Yayınları.
Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137.
Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137.

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %10
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Ödev 1 % 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 50
Toplam :
3
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 2 28
Sunum/Seminer Hazırlama 1 6 6
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 92

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenmede gıdaların yeri ve önemini kavrar.
2 Tarım ve hayvancılık konusunda bilgi sahibi olur.
3 Tarımsal ve hayvansal üretimin coğrafi bölgelere göre dağılışını yapabilir.
4 Toprakta yetişen ürünlerin sınıflandırmasını yapabilir.
5 Coğrafi işaretlemenin önemini kavrar


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Temel Besin Maddeleri
2 Tarımı Etkileyen Beşeri Koşullar, Tarım Tarihi Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
3 Tahıl Çeşitleri Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
4 Baklagil Çeşitleri Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
5 Sebze Çeşitleri Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
6 Meyve Çeşitleri Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137.
7 Kara Hayvanlarına Dayalı Gıdaların Coğrafyası Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
8 ARA SINAV
9 Su Ürünlerine Dayalı Gıdaların Coğrafyası Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
10 Baharatlar I Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
11 Baharatlar II Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
12 Coğrafi İşaret Kavramı Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
13 Türkiye’de Coğrafi İşaretleme Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
14 Coğrafi İşaret Nitelendirilmesi Gıda Coğrafyası, Eskişehir: T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 3274, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 2137. Akbaba, Atilla ve Çetinkaya, Neslihan (2018), Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
15 Genel Tekrar


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 2 2 2 2 3 3 2 2 2 2 2
Ö1 4 1 4 1 4 4 4 4 4 5 1 5
Ö2 4 3 1 3 1 1 1 1 1 1 1 1
Ö3 4 1 1 1 1 3 5 1 1 1 4 3
Ö4 4 1 1 1 1 2 1 1 1 1 4 1
Ö5 4 1 3 1 1 4 5 1 3 1 1 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=239988&curProgID=5609&lang=tr