Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ISG264Risk Haritalama0+4+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İş Sağlığı ve Güvenliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı İş sağlığı ve güvenliği programında öğrendiği risk değerlendirme metotlarını kullanarak farklı sektörlerde risk analizi yapmak ve kontrol tedbirlerine karar vermek.
Dersin İçeriği hazır endüstriyel mutfaklarda, makine atölyelerinde, kimyasalların kullanıldığı alanlarda, elektrik işlerinde, spor tesislerinde risk değerlendirmesi, üniversite kampüslerinde risk değerlendirmesi, belirsizlik altında karar verme ve risk değerlendirme, iş hayatında risk faktörleri, risk kontrol teknikleri, sektöre göre farklı risk analizi yöntemi belirleme ve uygulama.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Öğrenciler her hafta farklı bir çalışma alanını ziyaret ederek buranın farklı risk analiz metotlarını kullanarak risk analizini yapar ve kontrol tedbirlerini belirler. Risk azaltma çalışmaları yaparak rapor hazırlar.
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Emre GÜMÜŞ
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Risk Değerlendirme Rehberleri
https://www.csgb.gov.tr/isggm/hizmetlerimiz/yayinlar/


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Uygulama 14 % 100
Toplam :
14
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Uygulama 14 3 42
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 98

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Farklı çalışma ortamlarında saha gözetimi yapabilir.
2 Çalışma ortamına göre uygun risk değerlendirme yöntemini belirleyebilir.
3 Çalışma ortamındaki tehlike ve riskleri belirler.
4 Risk kontrol hiyerarşisini göz önünde bulundurarak önleyici tedbirler sunar.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Risk değerlendirme teknikleri, risk değerlendirmenin önemi, risk kontrol hiyerarşisi
2 Kimyasalların kullanıldığı ve üretildiği ortamlar
3 Makine atölyeleri
4 Spor Tesisleri
5 Sağlık hizmetlerinin verildiği alanlar
6 Üniversite ve okul kampüsleri
7 Metal imalatı yapılan fabrikalar
8 Şantiyeler
9 Endüstriyel mutfaklar
10 Elektrik-elektronikle ilgili çalışmaların yapıldığı atölyeler
11 Yangın risklerinin yüksek olduğu çalışma alanları
12 Kaynak atölyeleri
13 Ofisler
14 Yüksekte çalışma yapılan yerler


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Ö1 2 3 2 4 1 4 4 5 3 5 3 5
Ö2 2 3 2 4 1 4 4 5 2 5 2 5
Ö3 2 3 2 4 1 4 4 5 2 5 3 5
Ö4 2 3 2 4 1 4 5 5 3 5 3 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=240233&curProgID=93&lang=tr