Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
3ISG273Ergonomi ve İş Hijyeni Uygulamaları4+0+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İş Sağlığı ve Güvenliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Öğrencilerin iş ortamında ergonomik riskleri tanımlamalarını ve iş hijyenini sağlamaya yönelik uygulamaları öğrenmelerini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Ergonomi ve iş hijyeni alanında denetim teknikleri, İş yerinde izleme ve değerlendirme süreçleri, farklı sektörlerde uygulamalı denetim çalışmaları, ergonomik sorunların belirlenmesi ve çözüm önerileri, öğrencilerin kendi geliştirdikleri ergonomik iyileştirme projeleri, Hava kalitesi, gürültü ve aydınlatma ölçümleri, iş yerinde maruziyet değerlendirme yöntemleri, pratik ölçüm cihazlarının kullanımı, uygulamalı proje çalışmaları ve sunumlar
Dersin Yöntem ve Teknikleri Saha Uygulamaları, Raporlama
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Emre GÜMÜŞ
Dersi Verenler Yok
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ergonomiye Giriş, Prof. Dr. Çağatay Güler


Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Uygulama 7 % 100
Toplam :
7
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 4 56
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 1 14
Uygulama 7 3 21
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 91

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Ergonomik risk faktörlerini tanımlayarak önlem alma.
2 İş hijyenine yönelik uygulamaları iş yerinde planlayabilme.
3 Kişisel koruyucu donanımların doğru kullanımını öğrenme ve yönlendirebilme.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Ergonomi hakkında genel bilgilendirme, çalışma ortamında ergonomik risk faktörleri (tekrarlayan hareketler, duruş bozuklukları vb.).
2 İş hijyeninin önemi, hijyen politikaları, çalışma ortamında hijyenik riskler (toz, gürültü, titreşim vb.), iş hijyenine yönelik ölçüm ve kontrol yöntemleri.
3 Ofis ortamında ergonomik risk faktörlerinin belirlenmesi ve önlenmesi hakkında inceleme
4 Ofis ortamında ergonomik risk faktörlerinin belirlenmesi ve önlenmesi hakkında sunum ve raporlama
5 Mekanik imalat yapılan atölyelerde ergonomik risk faktörlerinin incelenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesi
6 Mekanik imalat yapılan atölyelerde ergonomik risk faktörlerinin incelenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesi hakkında sunum ve raporlama
7 Şantiye ortamında ergonomik risk faktörlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesi
8 Şantiye ortamında ergonomik risk faktörlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesiyle ilgili sunum ve raporlama
9 Kimyasalların kullanıldığı çalışma ortamlarında iş hijyenine yönelik ölçüm ve kontrollerin sağlanması
10 Kimyasalların kullanıldığı çalışma ortamlarında iş hijyenine yönelik ölçüm ve kontrollerle ilgili sunum ve raporlama
11 Kaynak atölyelerinde ergonomik risk etmenlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesi
12 Kaynak atölyelerinde ergonomik risk etmenlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesiyle ilgili sunum ve raporlama
13 Fabrika ve üretim tesislerinde ergonomik risk etmenlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesi
14 Fabrika ve üretim tesislerinde ergonomik risk etmenlerinin belirlenmesi ve kontrol tedbirlerine karar verilmesiyle ilgili sunum ve raporlama


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Ö1 1 3 3 5 1 2 5 5 3 5 5 5
Ö2 1 3 3 5 1 2 5 5 3 5 5 5
Ö3 1 3 3 5 1 5 2 2 3 5 5 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=240234&curProgID=93&lang=tr