Dersin Dili
|
Türkçe
|
Dersin Düzeyi
|
Lisans
|
Bölümü / Programı
|
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
|
Öğrenim Türü
|
Örgün Öğretim
|
Dersin Türü
|
Zorunlu
|
Dersin Öğretim Şekli
|
Yüz Yüze
|
Dersin Amacı
|
Öğrencilere, şehir merkezinde cadde cephesi olan bodrum ve üst katları olan mevcut bir yapının çevresi ve kullanıcısıyla ilişkilerini dikkate alarak, restoran mekanının işlevlendirilmesi ve konsept geliştirilmesi üzerine tasarım yapma ve sunma becerisi kazandırmaktır. (2024-2025 Eğitim Öğretim yılı Güz döneminde İstanbul Gedik Üniversitesi Pendik Kampüsüne ait restoran-kafe projesi çalışılacaktır.)
|
Dersin İçeriği
|
Öğrencilerden, belirlenen alanların olanaklarını ve sınırlarını analiz etmeleri, mevcut durumu eskiz ve maket çalışmalarıyla belirlemeleri beklenir. Tasarım problemi ile ilgili derinlemesine araştırma yaparak mekânsal ve işlevsel gereksinimleri belirlemelidirler (kullanıcı profili, tasarlanan restoranın gastronomik seçimlerine ve çeşidine göre şekillenebilecek birçok farklı kültürden ve çevreden, her yaş aralığından ve farklı fiziksel özelliklere sahip her bireyden oluşabilecek kişilerden oluşabilir). Bağlam, mekân özellikleri, senaryo, iş akışı ve gereksinimlere bağlı olarak bir tasarım kavramı oluşturup, eskiz, maket ve 3 boyutlu programlarla geliştirilmelidir. Biçim, malzeme, renk, doku ve mobilya uygulamaları ile tasarım fikri mekânsal fonksiyonlar, çevre ve kullanıcı ilişkileri düşünülerek oluşturulmalıdır. Restorana ait iç mekân çözümleri, 1/100, 1/50, 1/20, 1/10 ve 1/5 ölçekli mimari çizimler, perspektifler ve çalışma maketi ile final sunumuna hazırlanmalıdır.
|
Dersin Yöntem ve Teknikleri
|
Ppt. Sunum ve yüz yüze değerlendirme ile dosya, eskiz ve 3 boyutlu modellemelerin incelenmesi
|
Ön Koşulları
|
( İMÇ301 )
|
Dersin Koordinatörü
|
Doç. ZERRİN FUNDA ÜRÜK funda.uruk@gedik.edu.tr
|
Dersi Verenler
|
Doç.Dr. İSMAİL EMRE KAVUT Doç.Dr. MÜGE ERTEMLİ Öğr.Gör. GÖBÜL YAĞIZ ARSLAN Öğr.Gör. SENAY HÜNÜK DEMİRER
|
Dersin Yardımcıları
|
Arş.Gör. FURKAN BAŞARAN furkan.basaran@gedik.edu.tr
|
Dersin Staj Durumu
|
Yok
|
Ders Kaynakları
Kaynaklar
|
Fischer, D. (2010). Eat out! restoran design and food experience. Berlin: Gestalten. Ching, D.K.F. (2004). Mimarlık: biçim, mekan ve düzen. İstanbul: Yapı Yayın. Neufert, E. (2000). Yapı tasarımı. İstanbul: Beta Basın Yayım. Aihong, L. (2014). Restaurants and bars design III. Köln: Taschen. Akın, G. Gültekin, T., 2015, Günümüz Restoran Tasarımında Kriterler, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. Angel, H. (2004). Strüktür sistemleri. İstanbul: Tasarım Yayın Grubu. Baraban, R.S. & Durocher, J.F. (1998). Successful restaurant design. New Jersey: Wiley. Ching, D.K. (1995). İç mekan tasarımı. İstanbul: Yapı Yayın. Gössel, P. & Leuthäuser, G. (2001). Architecture in 20th century. Köln: Taschen. Malcolm Innes, Lighting for Interor Design Design”, İstanbul: YEM Yayın. Mutfak Mekânı Tasarımı İlkeleri, http://www.İcmimarlik.org/viewtopic.php?t =1079, Erişim tarihi, 12.09.2019 Özoral, A. & Yıldırım, Ö. (2013). Restoran ve barlar. İstanbul: OtelciOnline Yayınevi. Palmer, J. & Dodson, M. (1996). Design and aesthetics. London: Routledge. Pile, J. (1997). Color in interior design. USA: Mc Graw-Hill. Sleeper, R. (2000). Architectural graphic standards, USA: John Wiley&Sons Ltd. Şallı, G, 2015, Mutfağın Tanımı ve Mutfağın Tarihsel Gelişimi White, E.T. (1986). Space adjacency analysis. London: Architectural Media. Wiedemann, J. & Rebora, M. (Eds.). (2014). Restaurant and bar design. Köln: Taschen Yılmaz, B. (Ed). (2010). Projeler yapılar 9-restoran kafeler. İstanbul: YEM Yayın.
|
Ders Yapısı
Matematik ve Temel Bilimler
|
%10
|
|
Alan Bilgisi
|
%90
|
|
|