Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Dökümanlar |
1 |
Evrende suyun oluşumu ile ilgili senaryolar ve bunların irdelenmesi. Küresel ısınmaya kadar geçen süreçteki fiziksel ve kimyasal değişimlerin özeti. Su Kalitesi ölçümlerinde kullanılan aletlerin tanıtılması.
|
|
|
2 |
Akışkan olarak su ve molekülünün yapısı, Hidrobiyolojik döngü. Çözelti hazırlama yöntemleri.
|
|
|
3 |
Sıcaklık kavramı ve suların ısınmasına etki eden faktörler: Denizler ve göllerdeki dağılımlar (ısı katmanlaşması). Çanakkale Boğazında Sıcaklık dağılımı (stratifikasyon olayı) ve balık popülasyonuna etkisi.
|
|
|
4 |
Yoğunluk, tuzluluk, özgül ısı, iletkenlik kavramları. Değişik su örneklerinin iletkenlik tayini.
|
|
|
5 |
Işık geçirgenliği ve su kalitesi arasındaki ilişkiler (optik özellikler). Öğrencilerin kendi ürettikleri Secchi diski ile Saricayda ölçüm yapılması
|
|
|
6 |
Oksijen ve kaynakları, sucul canlılar için önemi ve sudaki döngüsü. Kirli ve temiz sulardaki oksijen miktarı tayini. Değişik özelliklerdeki sularda sertlik tayini.
|
|
|
7 |
CO2 ve atmosfer-su döngüsü. Karbonat-bikarbonat dengesi, küresel ısınma ile etkileşimler. TOC tayini.
|
|
|
8 |
Ara sınav
|
|
|
9 |
Sucul sistemlerde azot döngüsü, azot ve türevlerinin sucul organizmalar üzerine etkisi, büyümeyi sınırlayıcı faktörler. Su örneklerinde nitrit, nitrat ve amonyak analizi ve sonuçların tartışılması.
|
|
|
10 |
Sucul sistemlerde fosfor döngüsü, fosfor ve türevlerinin sucul organizmalar üzerine etkileri, büyümeyi sınırlayıcı faktörler, organizmaların fosfor azlığı ile başa çıkma yöntemleri. Su örneklerinde çözünmüş inorganik fosfat ve toplam fosfor analizi ve sonuçların tartışılması.
|
|
|
11 |
Sucul sistemlerde silikat döngüsü, silikat-upwelling-balıkçılık sahalarının etkileşimi. Su örneklerinde silikat tayini ve sonuçların tartışılması
|
|
|
12 |
Sucul sistemlerde iz elementlerin (örneğin, demir, kalsiyum, magnezyum …) döngüleri, bu elementlerin organizmaların yaşamlarındaki önemleri. Klorofil molekülünde magnezyumun yeri, sucul organizmalar üzerine demirin ve diğer iz elementlerin etkilerinin incelenmesi.
|
|
|
13 |
Sucul sistemlerde doğal ve insan kaynaklı ötrifikasyon, nedenleri, belirtileri, neden olduğu sorunlar ve insan kaynaklı ötrifikasyonun kontrolü. Su örneklerinde klorofil-a ve askıda katı madde (AKM) tayini ve sonuçların tartışılması.
|
|
|
14 |
Kirletici kaynaklar ve sucul ortama etkileri, kirleticilerin yapısı. Vaka çalışmaları ve araştırmalar.
|
|
|
15 |
Final Sınavı
|
|
|