Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
5BEÖ377Beslenme ve Sağlık2+0+023

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Amacı Dersin amacı, gıda kimyası ,besin öğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğretmektir
Dersin İçeriği The aim of the course is to teach the principles of adequate and balanced nutrition by giving basic information about food chemistry, nutrients, nutrient composition of foods and using this information.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Meral Candemir
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Özpınar, H. (2011). Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri İstanbul, Ayşe BAYSAL. Beslenme Ankara, 2015.
VİZE/FİNAL

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 74

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri öğrenilecektir.
2 Besinlerin görevleri ve vucut açısından önemi öğrenilecektir.
3 Karbonhidrat, vitamin ve lipidlerin vücut için önemi öğrenilecektir.
4 Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi gibi güncel konular hakkında bilgiler alabilecektir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Beslenme ve Besin Öğeleri
2 Besinlerin görevleri, Beslenmenin önemi, Vücudun bileşimi
3 Karbonhidratlar, (şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması, görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, şeker dışındaki taçlandırıcılar) Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları,sağlıklı beslenme şartları
4 Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması
5 Proteinler, (proteinlerin görevleri, protein ihtiyacı, proteinlerin vücutta değerlendirilmesini etkileyen faktörler, protein kaynakları, protein değerini belirleme metotları, protein depolanması ve eksikliği)
6 Nükleik Asitler, enzimler, Hormonlar
7 vizeler
8 Enerji Metabolizması
9 Su ve Diğer İçecekler, Mineraller, sodyum, Potasyum
10 Mineraller, Demir, İyot, Magnezyum, Selenyum, Çinko, Kalsiyum, Fosfor
11 Vitaminler ve vücuttaki işlevleri, A, D, E, K, B1 vitaminleri.
12 B2 (Riboflavin), B3 (Niasin) B6, B12.
13 C Vitamini, Biotin, Kolin, İnositol, Karnitin, Pantotenik Asit.
14 finaller


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 2 3 1 2 4 2 1 1 1 3
Ö1 2 3 1 2 4 2 1 1 1 3
Ö2 2 3 1 2 4 2 1 1 1 3
Ö3 2 3 1 2 4 2 1 1 1 3
Ö4 2 3 1 2 4 2 1 1 1 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=93675&curProgID=61&lang=tr