Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
7BEÖ401Egzersiz Ve Beslenme2+0+023

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Bu dersin amacı; Öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık üzerine etkilerini, fiziksel aktivite ve beslenmenin ideal performansa ulaşılmasında ve bazı hastalıkların kontrolündeki rolünü kavramalarını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Temel beslenme ilkeleri, besin öğelerinin (karbonhidrat, yağ, protein, minarel, vitamin, su vb.) organizmadaki fonksiyonları, fiziksel aktivite ve beslenme ilkeleri arasındaki ilişkiler, ergojenik besin destekleri, kilo ve kardiyovasküler hastalıkların kontrolünde beslenme ve fiziksel aktivitenin rolü ve yeme bozuklukları konularını içerir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Meral Candemir
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Jeukendrup A, Gleeson M (2009). Sport Nutrition . Human Kinetics. Exercise Physiology, Mcardle,W.D., KatchF.I., Katch,V.L.,Lea and Febiger, Philadelphia Foods, Nutrition and Sports Performance,Williams, C and Devlin ,J.T.E., and FN Spon Sporda Beslenme, H. Sündüs Paker ,Gen Matbaacılık Spor ve Beslenme, Antrenör ve Sporcu El Kitabı, Güneş, Z., Bağırgan Yayınevi,Ankara . Sporcu beslenmesi konusunda yapılmış yurt içi ve dışı araştırmalar .Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme,Gülgün Ersoy,Nobel Yayınevi,2004
Vize/Final

Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %60
Alan Bilgisi %40

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 14 2 28
Sınıf Dışı Ç. Süresi 14 3 42
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 74

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Temel beslenme ilkelerini açıklayabilir Temel besin öğelerinin (karbonhidrat, yağ, protein, minarel, vitamin ve su) özelliklerini, organizmadaki fonksiyonlarını ve fiziksel aktiviteye etkilerini açıklayabilir


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Egzersiz, sağlık ve beslenme etkileşimi
2 Egzersizde enerji sistemleri
3 Karbonhidrat metabolizması ve karbonhidratların egzersizdeki rolü
4 Yağ metabolizması ve yağların egzersizdeki rolü
5 Protein metabolizması ve proteinlerin egzersizdeki rolü
6 Vitamin, mineral gereksinimleri ve egzersiz
7 Ara sınav
8 Sıvı tüketimi, dehidrasyon ve rehidrasyon
9 Egzersizde ergojenik besin destekleri
10 Kilo kontrolünde beslenme ve fiziksel aktivitenin rolü
11 Kalp-damar hastalıklarında beslenme ve fiziksel aktivitenin rolü
12 Yeme bozuklukları
13 Sakatlık ve rehabilitasyon süresince beslenme önerileri
14 Yarıyıl sonu sınavı


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10
Tüm 2 2 2 1 2 2 1 1 2 2
Ö1 4 3 2 2 4 2 2 2 2 3

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=93692&curProgID=61&lang=tr