Program Yeterlikleri
NoProgram Öğrenme Çıktıları: Bu programın başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
1 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramlar, teknikler ve yenilikler ile ürün bilgisi konusunda bilgi sahibidir ve gerektiğinde bu bilgileri iş ortamında kullanabilir.
2 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, uygulamalar, etik değerler ile çalışanları ilgilendiren konularda bilgi sahibidir.
3 Gastronomi ve mutfak sanatları alanında temel araştırma yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiği çalışmada ulaştığı sonuçları sunabilir.
4 Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve gereken bakım ve korumayı sağlar.
5 Mutfağı bir sanat atölyesi olarak benimser; yiyeceklerin görsel sunumunun tasarlanması konusunda yetkinlik sahibidir.
6 Ulusal ve uluslararası düzeyde gastronomiyle ilgili güncel gelişmeleri takip eder, yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda eleştirel bir yaklaşımla inceler ve teorik çıkarımlar yapar.
7 Türk ve dünya mutfaklarına ait reçeteleri klasik ve modern yöntemlerle hazırlayabilir ve ürünleri uygun sunum ve servis teknikleriyle sunabilir.
8 Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluğu altındaki kişilerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme ve yönetmede sorumluluk alır.
9 Yiyecek-içecek maliyet analizi, kontrolü, menü planlaması ve fiyatlandırmasını bilir ve uygular.
10 Gastronomi ile ilgili üretim ve hizmet süreçlerinde karşılaşılabilecek potansiyel sorunları ve çözüm yollarını bilir ve ortaya çıkabilecek sorunlara eleştirel bir yaklaşımla çözüm üretir.
11 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki üretim ve hizmet süreçlerini yasalar ve mesleki standartlar çerçevesinde insan ve çevre sağlığını dikkate alarak mesleki ve insani etik değerlere bağlı bir biçimde sürdürür.
12 Gastronomi alanında faaliyet gösteren işletmeleri iç ve dış çevresini de dikkate alarak yönetim yapısı ve stratejileri bakımından değerlendirebilir.
13 Gastronomi ile ilgili hizmet ve üretim süreçlerini planlar, koordine eder, denetler, değerlendirir ve tüketici ile çalışan tatminini de ön plana alarak gereken iyileştirmeleri sağlar.
14 Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli güncelleyip geliştirir.
15 En az bir yabancı dili yazılı ve sözlü iletişim kurabilecek seviyede bilir ve uygun teknolojik araçlar kullanarak gastronomiye ilişkin hususları konunun uzmanı olan ya da olmayan kişilere etkin bir biçimde sunabilir.
16 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki gereksinime uygun olarak kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir.




https://obs.gedik.edu.tr/oibs/bologna/progLearnOutcomes.aspx?curSunit=5713&lang=tr